Laiklik devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil  akla ve bilime dayandırılmasıdır. 
Laiklik, dinin doğru uygulanabilmesinin teminatıdır!..

O; tarih boyunca hakkında elli bine yakın kitap, yüz binlerce makale yazılmış tek Türk’tür!..

Tarihe Dair Notlar
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret149900

Çaka Bey

Çaka Bey, 1071 yılında Anandolu’yu yurt edinme girişimlerine başlayan Türkmen beylerindendir. Oğuzların Çavuldur boyundandı. 

Anadolu’nun fethi sırasında, Danişmend Gazi’nin kumandanlarından biri olarak Malatya'da başarılar gösterdi.

Batı Anadolu’nun fethi sırasında 1078-1081 yılları arasında, Bizans komutanlarından Kabalika Alexandros ile yaptığı savaşta yenik düştü. Alexandros esir aldığı bu büyük kumandanın zekasına ve cesaretine hayran oldu. Kendisini imparator Batancıates'in sarayına gönderdi. Çaka Bey'in vakarlı davranışları, imparatorun dikkatini çekti. Yunanca öğrendi. Ona diğer esirlerinden farklı olarak çok özel bazı haklar tanındı. 1081 yılında Bizans İmparatorluğu’na Aleksios 1'in geçmesi üzerine Çaka Bey'in durumu sarsıldı.

Bunun üzerine Çaka Bey saraydan kaçarak Ege sahillerine yerleşti. Ve organizatör kişiliği ile bir ordu kurdu. Bu orduyla İzmir’i fethetti ve bir süre sonra da burada İzmir Beyliği(1081-1097)’ni kurdu.

Bu sırada Türkmen akınları, Anadolu'nun fethini gerçekleştirmişti. Çaka Bey, Ege adaları dahil olmak üzere, beyliğini deniz yoluyla genişletti.

Böylece ilk Türk donanmasını kurdu. İlk ele geçirdiği şehir Foça’dır. Daha sonra sırasıyla Midilli ve Sakız adalarını ele geçirdi. Bu arada Bizans İmparatoru, donanmasını Çaka Bey’in üzerine yolladı. Tarihe Türklerin yaptığı ilk deniz muharebesi olarak geçen bu savaşı, Çaka Bey zaferle noktaladı. bu savaş, tarihe "Koyun Adaları Deniz Savaşı" olarak geçti. Çaka Bey, bazı önemli adaları, İzmir’den Çanakkale'ye kadar olan yerleri ve Bizans'ın Trakya kısmını ele geçirdi. Büyük bir donanma meydana getirdi. İlk etapta Edremit`i ve Çanakkale bölgesini ele geçirdi. 

Bu şekilde Boğaz bölgesine hakim oldu. Trakya’yı ele geçirerek, İstanbul’u fethetmeyi tasarladı. Bu düşünce karşısında Bizans İmparatoru, İznik Beyi Kılıçaslan'la bir anlaşma yaptı. Denizden ve karadan Çaka Bey’in elinde bulunan Abydos’u kuşattı. Kılıçaslan, Çaka Bey'in damadıydı.

Kılıçaslan'la anlaşmayı savaştan daha yeğ buldu. Kılıçaslan'la anlaşma gerçekleşti. Çaka Bey, bir gaflet anında Kılıçaslan tarafından öldürüldü (1097)

Yorumlar - Yorum Yaz