Laiklik devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil  akla ve bilime dayandırılmasıdır. 
Laiklik, dinin doğru uygulanabilmesinin teminatıdır!..

O; tarih boyunca hakkında elli bine yakın kitap, yüz binlerce makale yazılmış tek Türk’tür!..

Tarihe Dair Notlar
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret149903

Deha olunmaz, deha doğulur!

мозг уравнение математика задача часы 2012 август коллаж гр

Deha olunmaz, deha doğulur. Rusyalı bilim adamları bu kanıya vardı. İnsan beyninin bireysel özellikleri uzmanı Prof. Dr. Sergey Savelyev, hayatı boyunca dahi insanları inceliyor. Yeteneğin nasıl doğduğunu ve dehanın nereden kaynaklandığını anlamaya çalışıyor. Rusya Tıbbi Bilimler Akademisi İnsan Morfolojisi Enstitüsü Sinir Sistemi Laboratuarı şefi Sergey Savelyev gazetecilere şunu söyledi:

“İnsanların beyinleri birbirinden çok farklı. Sadece dehaların ve yetenekli insanların değil. Sıradan insanların da. Serebral kortekste bulunan pek çok yapı, yani düşünmemizi sağlayan büyük yapılar, insandan insana değişiyor.”

Bilim adamı, zekanın gri maddeye bağlı olduğunu söyledi. Onlarca tanınmış insanın beyninin yapısal organizasyonu inceledi. Aralarında Nobel ödülü sahipleri, şairler, ressamlar ve müzisyenler var. Genellikle yetenekli insanların görme, işitme veya diğer işlevlerden sorumlu beyin bölümleri diğer insanlarınkinden farklı. Sergey Savelyev şöyle devam etti:

“Beyin yapılarının bireysel değişkenliği, şu veya bu işlevler yapan nötronların miktarıdır. Serebral kortekste ortalama 11 milyar nötron bulunuyor. Örneğin, görme organı için yaklaşık 3 milyar nötron ayrıldı. Bazı insanlarda ise görme organı için 3 değil, 9 milyar nötron ayrılmış durumda.”

Nötronların sayısı ne kadar yüksek olursa aralarındaki bağ o kadar sağlam olur. Ve insan şu veya bu alanda o kadar başarılı olur. Dahi ressamın, diğerlerin görmediklerini görebilmesi için görüş sahasının daha geniş olması gerekiyor. Sergey Savelyev şunu söyledi:

“Dahi insan, görme yeteneğiyle ilgili farklı yapılara sahip. Ve bu yapıların sayısı bir veya iki değil, ondan fazla. Çoğu insanın buna sahip olması ihtimali çok küçük. Bu yüzden deha sayıca çok az.”

Beynin benzersiz, kişiye özel organizasyonu yalnız kalıtıma bağlı. Beyninde gelişmiş bölümlere sahip değilse çocuğun antrenman, eğitim ve terbiye ile dehaya dönüştürülemez.

Ayrıca dahi insanın beyni normal insana göre bir buçuk kat daha ağır. Yani insanlar baştan eşit değil:

“İnsanlar birbirinden, örneğin rakun ile köpek veya tilki ile kurt arasındaki farktan çok daha farkı. Bu nedenle anlaşamamamız şaşırtmamalı.”

Dehalık, yeni bir şey, belki daha önce var olmayan bir şeyi yaratmak yetisidir. Fakat dehalar, hayattayken genellikle toplum tarafından kabul edilmiyor. Profesör Savelyev, 20 yıl sonra yeni teknolojilerin durumu değiştireceğini düşünüyor:

“Çağdaş tıp tomografi cihazların çözünürlüğünü yaklaşık 5-10 kat arttırmak gerek. Bu, doğal yetenekleri belirlemekle uğraşmak için yeterli olacak. Hem de bu kişi hayattayken.”

Çağdaş tomografi cihazları henüz bunu yapamıyor. Gri ekranda normal insanın beyni ile ünlü bir bestecinin beyni aynı görünüyor. Sadece travmalar farklı görünüyor.


Yorumlar - Yorum Yaz